Poradna

27.02.2023

Průvodce výběrem správné velikosti kol a oblečení

Nevíte, jakou velikost oblečení a bot zvolit? Nebo potřebujete poradit s výběrem typu a velikosti kola? Pak jste tady správně – níže najdete všechny potřebné informace, včetně toho, jak vrátit nepoužité zboží zakoupené v našem e-shopu.

 

Velikosti oblečení

Ačkoli najdete u většiny výrobců oblečení v různých velikostech, které jsou označeny stejně napříč výrobci, skuteční velikosti se obvykle liší značku od značky. Ostatně i proto najdete v detailu konkrétní velikosti určité rozmezí.

 

Pamatujte prosím také na to, že většina oblečení, určeného pro silniční cyklistiku má vypasovaný užší střih, za účelem snížení odporu proudícího vzduchu. Oblečení určené pro jízdu na horském kole nebo cykloturistiku je obvykle volnějšího střihu. (Pro zobrazení tabulky ve větším rozlišení na ni klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Otevřít obrázek na nové kartě.)  

 

        

 

Velikost bot

Cyklistické tretry najdete ve dvojím základním provedení – pro ploché pedály (platformy) nebo nášlapné. V prvním případě se jedná o klasický střih boty s pevnější podrážkou, která má obvykle profilování, aby pevně držela na platformových pedálech s výstupky.

 

Nášlapné pedály a pro ně určené tretry pak najdete opět ve dvojím základním provedení – pro silniční a pro horská kola – rozdíly jsou jednak v použitých zarážkách na tretrách, a především také v tom, že silniční nášlapné pedály jsou většinou jednostrané.

 

 

 

Pokud by vám velikost bot neseděla, není problém je v rámci dvoutýdenní lhůty vrátit zpět a vybrat si jinou velikost. Ze zkušeností doporučujeme v případě obuvi Shimano sáhnout p velikosti o číslo větší, než jste zvyklí. A pokud hledáte botu spíše širší, je osvědčeným typem některý z modelů Five Ten.

 

Velikost kol a jejich typy

Výběr jízdního kola byste neměli podcenit zejména při volbě velikosti. Kola a elektrokola MERIDA se vyrábějí v různých velikostech, značených stejně, jako v případě oblečení – XS, S, M, L, XL, XXL. Počítejte také s tím, že velikosti nejsou stejné u různých typů kol – je to dáno jejich geometrií také určením – silniční, gravel, fitness a trekingová kola mají odlišné rozměry než horská kola stejné velikosti.

 

Pokud je vaše výška taková, že jste na rozhraní mezi dvěma velikostmi kol, pak může pomoci jednoduché pravidlo – větší rám přinese stabilnější jízdu a vaše pozice spíše sportovnější, naopak menší rám znamená lepší obratnost v terénu a obvykle také vzpřímenější posed.

 

Kompletní přehled velikostí jednotlivých řad kol, společně s odpovídající výškou jezdce, najdete na webových stránkách MERIDA BIKE a přehledně seřazeno níže.

 

 

Dále uvádíme velikosti u nejčastěji prodávaných kol, rozhodně však doporučujeme navštívit některou z našich kamenných prodejen Cyklo Point, kde najdete kola různých typů a velikostí, která si můžete přímo na místě vyzkoušet. (Pro zobrazení tabulky ve větším rozlišení na ni klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Otevřít obrázek na nové kartě).

 

  

 

Pro snadnější výběr velikosti kola, přesně podle vaší postavy, jsme připravili také jednoduchého průvodce SMARTFIT, který pracuje s informacemi o velikosti více než 100 00 našich zákazníků a doporučí tak ideální velikost kola přesně pro vás.

 

 

Kategorie jízdních kol a elektrokol

Každý z nás má odlišné nároky nejen na pohodlí při jízdě na kole, ale samozřejmě také na jeho možnosti při jízdě v terénu nebo po cyklostezkách a silnicích. Podle toho, kde budete nejčastěji jezdit, byste měli vybírat vhodné kolo. ROzdělit je můžeme do následujících kategorií.

 

MTB PEVNÉ

  • Charakteristika: Pevná horská kola jsou konstruována pro jízdu v terénu. Jako doma se cítí mimo zpevněné cesty, na lesních cestách a stezkách. Tomuto náročnému využití odpovídá jejich bytelná konstrukce a vybavení. I přes silný nástup celoodpružených kol mají pevná MTB stále řadu výhod, které je činí preferovanou volbou mnoha cyklistů.
  • Výhody: jednoduchost nastavení i údržby, akcelerace a nízká hmotnost, výhodný poměr ceny a kvality.

MTB CELOODPRUŽENÉ

  • Charakteristika: Celoodpružená horská kola jsou konstruována pro náročnou jízdu v terénu – mimo zpevněné cesty, na lesních cestách a stezkách. Této zátěži odpovídá jejich bytelná konstrukce a vybavení. Vlastnosti jednotlivých modelů pojmenovaných podle hodnoty zadního zdvihu jsou ideální pro různé skupiny jezdců, které spojuje záliba v terénu.
  • Výhody: pohodlí, prostupnost terénem, omezení únavy a redukce rázů přenášených na jezdce.

ELEKTROKOLA

  • Charakteritika: Značka MERIDA při elektrokolech spoléhá na osvědčenou pohonní jednotku Shimano Steps, která elektrokolu dodává vysoký výkon, podporu až do rychlosti 25km/h přičemž v jezdci uchovává přirozený pocit z jízdy. Systém se bez váhaní aktivuje jen co se opřete do pedálů, a podpora šlapání se okamžitě odpojí, jen co váš tlak na pedály pomine, což je výhodou, když vjíždíte například do ostré zákruty, nebo překonáváte nějakou překážku.
  • Výhody: Výkonnost pohonné jednotky dokážete intuitivně kontrolovat ovládačem umístěným na levé straně vašich řídítek.

SILNIČNÍ KOLA

  • Charakteristika: Silniční kola jsou nekompromisní stroje zaměřené na rychlou jízdu po kvalitním povrchu. Jejich konstrukce je podřízena aerodynamice, minimální hmotnosti spojené s maximální tuhostí záběru. Možnosti využití silničních kol nejsou široké, ale pro jezdce preferující rychlost a sportovní výkon jsou jasnou volbou.
  • Výhody: rychlost, nízká hmotnost, orientace na výkon.

KROSOVÁ KOLA

  • Charakteristika: Krosová kola jsou určena pro jízdu po zpevněných cestách a lehkém terénu. Tyto univerzální stroje kombinují rychlost silničních modelů s odolností horských kol. Vynikající volba pro každodenní vyjížďky, pohodové výlety, cesty do práce i expedice.
  • Výhody: univerzálnost použití, svižná jízda, komfort.

MĚSTSKÁ KOLA

  • Charakteristika: Kola určená do náročných podmínek městské cyklistiky – musí být maximálně funkční, ovladatelné a rychlé, přitom spolehlivé. Tomuto účelu je přizpůsobena geometrie i praktická výbava, Ideální řešení pro cyklistiku ve městě, nezklamou však ani při každodenních výletech.
  • Výhody: funkčnost a praktičnost, spolehlivost, rychlost.

DĚTSKÁ KOLA

  • Charakteristika: Kategorie kol určená dětem ve věku od 2 do 14 let. Kola musí splňovat bezpečnostní normy, zároveň jsou navržena tak, aby dětem přinášela radost z jízdy.
  • Výhody: důsledné přizpůsobení konstrukce a výbavy dětem, bytelnost, bezpečnost.

CYKLOKROS

  • Charakteristika: Cyklokrosové speciály musí zvládnout extrémní zatížení i naprosto protichůdné požadavky na maximální tuhost, minimální hmotnost a efektivní tlumení rázů. Tato kola nalézají uplatnění ve své disciplíně nebo zimním tréninku.
  • Výhody: odolnost, tuhost a akcelerace, nízká hmotnost.

DÁMSKÁ KOLA

  • Charakteristika: Řada dámských kol zahrnuje stroje pro jízdu v terénu i na silnici. Jejich společným znakem je pečlivé přizpůsobení ženským specifikům. Delší rozvor kol poskytuje větší předvídatelnost řízení a prodloužená hlava kolu zase dává stabilitu. Kratší představec a vzpřímenější posez pak zajišťují lepší přehled o jízdní situaci. Samozřejmostí je vybavení kola kratšími klikami a dámským sedlem s technologií Dual density.
  • Výhody: důsledné přizpůsobení ženským specifikům.

GRAVEL KOLA

  • Charakteristika: Kola z nové řady gravel – Silex, jsou naše nejkomfortnější a nejvšestrannější silniční kola jaké kdy značka MERIDA vyrobila a jsou přímo stvořená na jízdu, kamkoliv se vám zachce.
  • Výhody: Silex je jako doma skoro všude, kde si umíte představit jezdit na kole – od docházení na kole do práce, silniční cyklistiku, přes prašné cesty až po občasný single track.